Szájsebészeti beavatkozások

Esztétikus tömés

Foghúzás

Ha már nem lehet, nem érdemes megmenteni egy fogat, akkor sajnos el kell távolítanunk. Az érzéstelenítés után emelő műszerek és fogó segítségével a lehető legóvatosabban meglazítjuk a fogat a csontfészekben, majd kiemeljük. Nagyon figyelünk arra, hogy a fog eltávolításakor ne roncsoljuk a környező csontot, mert a durva foghúzással letörhet a csontszél és így megnehezítjük a későbbi fogpótlás lehetőségeit. Több gyökerű fogak eltávolításakor először gyémántfúróval elvágjuk egymástól a gyökereket, és ezután már sokkal könnyebb egyenként kiemelni a gyökereket. Szükség esetén az üregbe vérzéscsillapító kollagén szivacsot helyezünk és a sebet varratokkal zárjuk.

Gyökércsúcs rezekció

Gyökérkezelt fogak gyökércsúcsán időnként krónikus gyulladás alakul ki, góc képződik. Ez néha fájdalmat is okoz, de sokszor csak véletlenül fedezzük fel a panoráma röntgenen. Ha a problémát a gyökérkezelés megismétlése sem oldja meg, akkor a gyulladt területet feltárjuk az ínyen ejtett apró metszéssel, és a gyulladásos gócot eltávolítjuk a fertőzött gyökércsúccsal együtt.

Betört foggyökér eltávolítása

A hosszantartó kezeletlen szuvasodás következményeként a fog annyira lepusztulhat, hogy a megmaradt rész már alig látszik, vagy teljesen az íny szintje alá kerül. Ez a helyzet alakul ki akkor is, ha foghúzás közben eltörik a fog. Speciális műszerek segítségével azonban ilyenkor is el tudjuk távolítani a fogakat, de ez sokszor a terület műtéti feltárásával oldható csak meg biztonságosan.

bölcsességfog

Bölcsességfog műtéti eltávolítása

A csupán félig-meddig, vagy egyáltalán ki nem nőtt bölcsességfogak igen sok panaszt okoznak: kisugárzó fájdalom az állkapocsban, vagy a rágóízületben, fülben, az elülső fogak elmozdulása, torlódása, a bölcsességfog körüli íny gyulladása, kellemetlen lehelet, stb.
A fogat sokszor műtétileg lehet csak eltávolítani.
A csontfelszín feltárása után fúróval óvatosan kiszabadítjuk a bölcsességfogat, majd eltávolítjuk azt. Az alsó bölcsességfogak néha szinte teljesen vízszintes helyzetben állnak. Ilyenkor a feltárás után előbb a fogat több darabra vágjuk, és így tudjuk eltávolítani, több részletben. A műtét után néhány napig erős fájdalom, duzzanat, szájzár is kialakulhat, melyet antibiotikum és fájdalom-gyulladás csökkentő gyógyszerek alkalmazásával enyhítünk.

Arcüreg zárása

A felső örlőfogak eltávolításának ritka szövődménye, ha az arcüreg alapjának csontfelszíne megsérül, és így összeköttetés keletkezik az arcüreg és a szájüreg között. Ennek egyik jele, ha az orr befogásakor a levegő a kihúzott fog helyén távozik. A későbbi krónikus gyulladás megelőzése miatt a nyílást a lehető leghamarabb be kell zárni. Ezt az eltávolított fog körüli nyálkahártya megnyújtásával és a seb többrétegű bevarrásával tudjuk megtenni.

Kérjen időpontot most!

1000 characters left