Implantációs kezelések

Image

Fogbeültetés

Az elvesztett fogak pótlásának egyik legjobb, de mindenképpen legtermészetesebb módja a fogbeültetés. Ha az előzetes vizsgálatok (fogorvosi vizsgálat, panoráma röntgen, esetleg 3D CBCT) alapján a páciens alkalmas és a beavatkozás biztonságosan elvégezhető, akkor helyi érzéstelenítő alkalmazása után a csontterületet feltárjuk, és speciális fúrók segítségével kialakítjuk az implantátum fészkét.

Ezután a műgyökeret, mint egy csavart behelyezzük a csontba. Az implantátum anyaga nagy tisztaságú és szilárdságú orvosi titán, melynek felszíne a könnyebb integráció végett érdesített, és különleges, a beépülést gyorsító bevonattal ellátott.

A beavatkozás a legtöbb esetben körülbelül akkora kellemetlenséggel jár, mint egy egyszerű foghúzás.
A lágyrészek körülbelül 10 nap alatt gyógyulnak, ekkor eltávolítjuk a varratokat.
A csontosodás 8-12 hetet vesz igénybe, a végleges fogpótlás ezután készíthető el.
Ha az implantátum megfelelő erővel rögzül a műtét során, akkor az azonnali terhelés is lehetséges.

A teljesen elvesztett fogazat implantációs megoldására több lehetőség kínálkozik:

-ha elegendő csont áll rendelkezésre, akkor hat darab implantátum beültetése után készíthetünk a teljes fogazatot pótló kerámia fogpótlást, melyet csavarokkal rögzítünk.

- ha az állcsont már sorvadt a hosszú ideig tartó fogatlan állapot miatt, akkor 2 darab implantátum beültetése után patent rögítésű kivehető fogpótlást készíthetünk.

- 4 darab speciális helyzetben beültetett műgyökér alkalmazásával sorvadt állcsont esetén is készíthetünk rögzített fogpótlást csontpótlás nélkül is. Ez az úgynevezett All-on-4 kezelés. Ebben az esetben akár már a műtét napján fix ideiglenes fogpótlást tudunk készíteni.

A fogpótlásokat mindig csavarral rögzítjük, mert így később, ha szükséges, az könnyen, a fogpótlás sérülése nélkül eltávolítható.

Rendelőinkben kizárólag a dél-koreai Megagen, az amerikai Nobel Biocare és a svájci Straumann cégek által fejlesztett és gyártott prémium kategóriás implantáumokat használjuk.

csontpótlás

Csontpótlás

Csontpótlásra akkor van szükség, ha a hosszú ideig tartó fogatlanság miatt az állcsont lassan leépül, vagy a durva foghúzás miatt letörik a fog melletti csontperem. Ilyen esetekben azért, hogy a rágóterhelést elbíró, megfelelő méretű implantátumot tudjuk beépíteni a fogpótlás szempontjából ideális pozícióba, csontfelépítésre van szükség. Ennek több lehetősége van:

  • A legjobb választás az állcsont egy másik területéről kivett csontlemez és csontforgács átültetése a kívánt helyre, ahol azt csavarokkal rögzítjük. Ez egy gyors eredményt adó, kiszámítható eljárás, mivel a graft 3 hónap alatt beépül, és csak minimálisan szívódik fel.
  • Egy másik megoldás esetén a szintén az állcsontból vett csontforgácsot keverjük össze emberi, állati (szarvasmarha), növényi vagy szintetikus csontpótló anyagokkal és a műtét előtt levett kevés vérrel. Így egy gyurmaszerűen formálható masszát kapunk, amivel a kívánt módon felépíthetjük a sorvadt területet. Mivel a felépítés kezdetben sérülékeny, azt egy vékony -papírhoz hasonló- védőlemezzel szükséges lefedni. Ennek megoldásnak a beépülése 6 hónapig tart, és a felhasznált anyagok miatt a költsége magasabb.
  • Forradalmi újítás, ami rendelőnkben is elérhető a csontragasztás. Az eljárás kulcsa a vérből kinyert növekedési faktorok és őssejt-kezdemények: PRF membrán és folyadék használata. A műtét előtt levett vénás vért centrifugáljuk, így külön tudjuk választani a vérben lévő, gyógyulást segítő elemeket. Ezt az anyagot keverjük össze a csontpótló anyaggal és a masszával felépítjük a csonthiányt. A folyékony PRF hatására az anyag néhány perc alatt megszilárdul, a szintén PRF-ből készített membránnal pedig azt lefedjük, és a sebet összevarrjuk. Az őssejtek és növekedési faktorok a beépülést jelentősen gyorsítják és a műtéti seb gyógyulása is jóval probléma mentesebb a hagyományos eljárásokhoz képest.

A fenti módszereket ötvözni is lehet, de mindig az adott esetnek legalkalmasabb, ugyanakkor a páciens számára elfogadható módszert választjuk.

arcüregemelés

Arcüreg emelés

A felső rágófogak pótlásakor gyakran találkozunk a röntgen felvételen azzal a helyzettel, hogy az arcüreg a benne lévő levegő enyhe, de folyamatos nyomása miatt elvékonyítja egy idő után a foghíjas területeken a csontot.

Abban az esetben, ha nem áll rendelkezésre az implantátumok beültetéséhez minimálisan szükséges körülbelül 10 mm-es csontvastagság, akkor arcüreg emelést kell végeznünk.

A fog- és a csonthiány mértékétől függően más-más beavatkozásra van szükség, de alapvetően arról van szó, hogy a megmaradt csont, és az arcüreg nyálkahártya-bélése közötti területet megnyitjuk, majd csontpótló anyag bejuttatásával a csontot megvastagítjuk.

A csontpótló anyag körülbelül 6-9 hónap alatt épül be. Ezután lehet beültetni az implantátumokat.

navigált implantáció

Navigált implantáció

A digitális forradalom eredményeit kihasználva, az előzetesen elkészített három dimenziós röntgen felvétel alapján az adatokat egy számítógépes tervező szoftverre töltjük fel.
Ezzel lehetséges a leendő implantátumok pozíciójának pontos megtervezése az adott csontkínálatnak, illetve a tervezett fogpótlásnak leginkább megfelelő módon.
Ez alapján a páciens meglévő fogaira vagy a fogatlan állcsont felületére pontosan illeszkedő műtéti sablon készíthető 3d nyomtató segítségével.
A sablonon az implantátumok helyén egy-egy hüvely kerül kialakításra, ami pontosan a kívánt helyre irányítja a fúrót. Így nem szükséges a műtéthez az ínyt felvágni, hanem a furatokon keresztül csavarjuk be az implantátumokat.
Ebben az esetben varratokra sincs szükség, a műtét pedig jóval rövidebb ideig tart a hagyományos módszerhez képest. A gyógyulás sokkal gyorsabb és a műtéti utófájdalom is minimálisra csökken.
Optimális esetben már előre elkészíthető egy műanyag ideiglenes fogpótlás is, ami a műtét végén az implantátumokra csavarozva azonnal használható.

Image

Azonnali fogbeültetés

A fog elvesztése, eltávolítása utáni hetekben, hónapokban a környező csontállomány elvékonyodik. A beültetett implantátum viszont megőrzi a körülötte lévő csontszövetet.

Ezért- ha nincs súlyos akut gyulladás- a legszerencsésebb a fogeltávolítással egy időben, azonnal behelyezni az implantátumot. Ilyenkor sok esetben azonnali ideiglenes fogpótlás készítésére is lehetőség nyílik.
Ha az azonnali fogbeültetés nem lehetséges, vagy a páciens nem szeretné, akkor gondoskodunk csontpótló anyagokkal a fog csontfészkének stabilitásáról, hogy később a beavatkozás egyszerűbben elvégezhető legyen.

egynapos implantációs kezelés

Egynapos implantációs kezelés

Miért kellene több hónapot várnia fogbeültetés után a fogpótlásra? Bizonyos feltételek teljesülése esetén, illetve ha az implantátum primer stabilitása megfelelő, akkor az azonnal terhelhető.

Így akár már a műtét befejezésekor fel tudjuk helyezni a rögzített ideiglenes fogpótlást, amely alatt az implantátum zavartalanul gyógyulhat.

Kérjen időpontot most!

1000 characters left