Esztétikai kezelések

fogfehérítés

Fogfehérítés

A fogfehérítés egy teljesen veszélytelen, de igen látványos kezelés ha azt a megfelelő anyagokkal és módon végezzük. Egyedül gyermekek részére és a terhesség alatt nem javasolt. Erős dohányosok, vagy rossz szájhigiéné esetén pedig nem érdemes, hiszen ebben az esetben a hatás nagyon rövid ideig tart.
Vagy a teljes fogazatot, vagy csak egy-egy, például gyökérkezelés miatt elszíneződött fogat fehérítünk.
A kezelés előtt mindenképpen szükséges a fogászati vizsgálat. Ha nincs más olyan sürgős kezelés, amit a fehérítés előtt mindenképpen el kell végezni, akkor a fogkőtisztítás után megkezdhető a fehérítés. Az elülső fogakban lévő régi töméseket viszont érdemesebb inkább a fehérítés utáni végleges szín alapján kicserélni.
A fogfehérítéshez használt anyagokban a testhőmérséklet, vagy megfelelő hullámhosszúságú fény hatására oxigén szabadgyökök keletkeznek, melyek a zománc, illetve a dentin belsejébe jutva az ott lévő, elszíneződést okozó molekulákat elszínteleníti.

Kényelmes módszer, ha lenyomat alapján egyénre szabott műanyag sínt készítünk, és a fogfehérítést a páciens otthon, önállóan végzi a megfelelő zselé alkalmazásával éjszaka vagy napközben néhány órán keresztül.
Erősebb hatású anyagokat használunk a rendelői fehérítés során, így a hatás is intenzívebb. A lágy részek megfelelő védelme után felvisszük a fehérítő zselét a fogak külső felszínére, majd egy kék fényű lámpával megvilágítjuk. A kezelés végén ezeket az anyagokat eltávolítjuk, lemossuk.
A fogfehérítés alatt enyhe érzékenység jelentkezhet, mely néhány napig még időnként visszatérhet. A kezelés utáni napokban kerülni kell az erősen színezett ételek, italok fogyasztását.

A fehérítés hatása az életmódtól függően körülbelül másfél-két évig megmarad. Később egy-egy ismétlő kezelés alkalmazásával lehet “felfrissíteni” az eredményt.

héj

Héj

Általában frontfogakra készítjük porcelánból vagy kompozitból.
Akkor van rá szükség, ha valamilyen okból (elszíneződött, gyökérkezelt, sérült, repedezett, kopott, vagy többszörösen tömött) a fog látható, külső oldala esztétikai szempontból kifogásolható.
Ezen kezelés által lehetőség nyílik a fogak hosszának, szélességének helyreállítására, de ha az esztétikai elvárások megkívánják, akár annak megváltoztatására, formájának korrigálására is.
Ezenkívül elérhető a tág fogközök (diasztéma) megszűntetése, szűkítése, vagy a fogak színének megváltoztatása is.

A héj előnye a koronával szemben,hogy jóval kevesebb foganyag elcsiszolására van szükség.

Az elkészítés módja szerint lehet direkt, vagyis a rendelőben a fogorvos készíti, vagy indirekt, amikor a fogtechnikus segítsége szükséges a héj megvalósításához.

A kompozitok fejlődésével a direkt héjak készítése egyszerűen kivitelezhetővé vált, az eredmény pedig rendkívül szép és tartós.
Az esetleg meglévő régi tömés eltávolítása után a fogzománc külső felszínének minimális elcsiszolása történik, majd ezután rétegenként alakítjuk ki az új, csodálatos esztétikai hatású fogformát.
Mindezt egyetlen kezelés alkalmával!

Ha a választásunk mégis az indirekt héj készítésére esik, akkor a fog előkészítése után lenyomatot veszünk amelyre a fogtechnikus elkészíti a választott anyagból (kompozit vagy lítium-diszilikát kerámia) az egyéni fogszínnek és fog formának megfelelő héjat.
Mivel ilyenkor több kezelési alkalomra van szükség, ideiglenes helyreállítást végzünk amíg a végleges héj elkészül.
A próba után az indirekt héjat duál kötésű, vagyis kémiailag és kék fényű lámpa hatására is kötő kompozit alapú ragasztóval rögzítjük a helyére.

fogékszer

Fogékszer

A fogékszer egy kis strasszkő, vagy nemesfémből készített apró forma.
A fogékszer felhelyezése teljesen biztonságos, nem kell előkészíteni, vagy megfúrni a fogzománcot.

Általában a felső metszőfogak, vagy a szemfog külső felszínére rögzítjük a fogászat más területein is használt speciális ragasztóval.

A fogzománcot nem károsítja, semmi nem oldódik ki a szájba belőle.
A fogékszer általában fél évig marad a helyén. Az időtartam függ az ékszer elhelyezkedésétől, a páciens táplálkozási szokásaitól, illetve esetleges harapási rendellenességeitől.

Ha az ékszerre már nincs szükségünk, vagy meguntuk, könnyedén eltávolítható, esetleg másik formára cserélhető.

Kérjen időpontot most!

1000 characters left