Fogmegtartó és megelőző kezelések

Esztétikus tömés

Esztétikus tömés

Ha a fogak sérülés, kopás, vagy fogszuvasodás miatt károsodnak, akkor tömést kell készíteni. A beavatkozás során érzéstelenítés után a sérült, felpuhult foganyagot eltávolítjuk (ez a fúrás), majd az üreget fertőtlenítjük. Ezután az üreg felszínét egy nagyon erős, speciális ragasztóval kezeljük, és a megfelelő színű kompozit anyagokat kombinálva helyreállítjuk az eredeti formát és színt.

A tömőanyag az egyes rétegek bevitele után alkalmazott kék fényű lámpa hatására szilárdul meg.

A kezelés végén becsiszoljuk a tömést, hogy kényelmesen érintkező rágófelületet kapjunk és tökéletesen simára polírozzuk a felszínt.

Esztétikus tömés

Betét (inlay)

Bár a legfejlettebb technikák és anyagok használatával majdnem minden esetet azonnal meg tudunk oldani, néha előfordul, hogy jobb, tartósabb eredményt lehet elérni, ha a tömést lenyomat alapján a fogtechnikus készíti el kompozit anyagból, aranyból, vagy kerámiából.

Ezt az megoldást betétnek vagy inlay-nek nevezzük.

Fluorid Iontoforézis

Néha a fognyaki területek kopása miatt a fogak igen érzékennyé válnak különböző ingerek hatására. Ilyenkor a legjobb természetesen, ha elmegyünk a fogorvoshoz, aki megállapítja hogy a panaszok hátterében nem szuvasodás áll.

Érzékenység csökkentő fogkrémek néhány hetes használatával a panaszok jelentősen enyhíthetőek. Ha a probléma nem szűnik meg, akkor nagyon jó eredménnyel alkalmazzuk a dention fluorid iontoforézis készüléket.

A kezelés során néhány percig gyenge elektromos áram segítségével fluorid ionokat juttatunk a sérült fogzománcba, melynek ellenálló képessége jelentősen növekszik, az érzékenység pedig megszűnik. A kezelést másfél-két évente elegendő megismételni.

harapásemelő fogvédő sín

Harapásemelő fogvédő sín

Ha éjszaka csikorgatjuk, szorítjuk fogainkat, ez egy idő után a zománcfelszín jelentős kopásához vezet. Mivel az éjszakai csikorgatás hátterében legtöbbször a napközbeni stressz áll, ennek csökkentése a legjobb megoldás.

Addig is, amíg ezt sikerül elérnünk, a fogak visszafordíthatatlan károsodását tudjuk megelőzni a harapásemelő sín viselésével.

Image

Gyökérkezelés

Előfordul, hogy a fogszuvasodás során a baktériumok lejutnak a fogbél kamrába, ahol gyulladást okoznak, ami heves, lüktető fájdalommal jár, végül a fogbél elhal. A fogbél elhalása trauma (baleset, verekedés, stb.) hatására is bekövetkezhet. Ilyenkor gyökérkezelést alkalmazunk.

A gyökérkezeléssel elkerülhető a foghúzás, és eredményeképpen az elhalt fog még sokáig jó szolgálatot tehet nekünk. A fogbélkamra feltárása után apró reszelőkkel tisztítjuk, tágítjuk a gyökércsatornákat. Erősen fertőzött gyökércsatorna esetén nem csak fertőtlenítő folyadékokkal, hanem lézerrel is csírátlanítjuk a gyökércsatornák belsejét, így gátoljuk meg a későbbi góc kialakulását. A gyökérkezelés végén, a gyökértömés elkészítése után, esztétikus töméssel, vagy csapos felépítéssel, esetleg korona készítésével zárjuk a kezelést. A gyökérkezelés során sokkal több anyagot kell elfúrni a fogból, így annak szerkezete meggyengül, a későbbiekben könnyebben letörik, de a jól megválasztott helyreállítással ez megelőzhető.

Kérjen időpontot most!

1000 characters left